UKON - BASIN AÇIKLAMASI - 29.06.2017


“Kırmızı Et Sektöründe Sorunların Çözümü İçin Bir Maraton Koşucusu Gibi Sabırlı ve Kararlı Hareket Etmeliyiz.”

 

Ülkemiz kırmızı et sektörü, 80 milyonluk nüfusumuzu ve aynı zamanda yıllık 37 milyon kişiyi bulan turistin et tüketimini karşılamaktadır. Sektör, gerek beslenmedeki yeri gerekse üretimdeki mevcut potansiyeli nedeniyle kritik öneme sahiptir.

TÜİK verilerine göre Ülkemizin kırmızı et üretiminin arttığı görülmektedir. Ancak nüfus artışı ve et restoranları sayısında artış, işlenmiş et ürünlerindeki üretim artışı vb. nedenler ile artan talep doğrultusunda üretimimiz tüketimi karşılayabilir noktada değildir.

Hayvan sayımızın geliştirilmesi, kırmızı et üretimimizin artırılması için Bakanlığımızın Milli Tarım Projesi başta olmak üzere geniş ölçekli ve uzun vadeli programları hayata geçmektedir.

Arz eksikliğinden kaynaklanan fiyat dalgalanmaları bugünün sorunu değildir.

Bilindiği gibi ülkemizde besilik hayvan ithalatı Et ve Süt Kurumu aracılığıyla yürütülmektedir. Ancak yaşanan süreçte hayvan tedarikinde istenen miktarda hayvanın et üretimine dahil edilmemesi ve besicilik faaliyetiyle uğraşan kesimlerin yetersiz kapasiteyle çalışmasına et üretiminde azalışa sebep olmaktadır. Bu nedenle işletmeler kesime gelen hayvanlarını yeni hayvan girişi gerçekleşene kadar bekletmeyi tercih etmektedirler. Bu da sektörde et üretim miktarlarında dalgalanmalara neden olmaktadır.
                  Bu nedenlerle arz-talep dengesinin sağlanamaması kırmızı et fiyatlarında artışa neden olmakta tüketiciye yeterli miktarda ve uygun fiyattan kırmızı et ulaşamamaktadır. Kısa dönemde canlı hayvan ithalatında talep edilen miktarların kesintisiz karşılanabilmesi böylelikle besi tesislerinin tam kapasite ile üretim yaparak kırmızı et arzının artırılması önem taşımaktadır.
 
  
 
Kısa vadede piyasa istikrarının sağlanmasına katkı sağlamak için yurtiçi kırmızı et üretiminin tüketimi karşılama noktasına gelene kadar sadece besilik hayvan ithalatı sürekli olarak ve besicilerin taleplerini karşılayacak şekilde yapılmalıdır. Ancak sorunun çözümünün uzun vadeli çalışmalar ile olacağı unutulmamalıdır.
Hayvancılığımızın gelişmesi için orta ve uzun dönemli, kırmızı et ve süt sektörünün tamamının ortak çıkarlarını koruyan, üreticinin sürdürülebilir üretim yapmasını, sanayicinin yatırımlarını büyütebileceği, istihdam sağlayacağı, tüketicinin sağlıklı, güvenli ve ucuz eti tüketebileceği şekilde orta ve uzun vadeli tedbirler alınması gerekmektedir.
Bakanlığımız, Ülkemizin kırmızı et üretiminde sürdürülebilir üretimi sağlamak amacıyla Milli Tarım Projesi içerisinde sektöre dönük önemli adımlar atmıştır. Bu adımların yakın bir zaman içinde olumlu etkilerinin görüleceğine inanıyoruz.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız bizzat yaptığı açıklamalarda alınacak kararlarda yurtiçi üretim maliyetlerinin dikkate alınacağı ve üretici mağduriyetlerine asla müsaade edilmeyeceğini belirtmiş olup, konseyimiz de ana görevi sürdürülebilir et üretiminin sağlanmasında tüm tarafların haklarını korumaya yönelik çalışmalarına devam edecek ve sektörde istikrarın bozulmasına müsaade etmeyecektir. Belirtilen nedenlerle besicilerimizin üretimlerini sürdürmelerini, umutsuzluk içerisinde hareket etmemelerini diliyoruz.

Kesimlik hayvan ve karkas etin gümrük vergisi oranlarında yapılan düzenlemeler, et arzındaki yeterliliğin sağlanması, piyasadaki fiyat dalgalanmalarının stabilize edilmesi ve özellikle spekülatörlerin piyasa üzerindeki olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması için alınmış tedbirlerdir.

 

Ahmet HACIİNCE
       Ulusal Kırmızı Et Konseyi
        Yönetim Kurulu Başkanı