FAO Temmuz 2017 Gıda Endeksi


FAO Gıda Fiyat Endeksi – Et ve Süt Fiyatları Endeksleri

Temmuz 2017 Bilgi Notu

 

FAO Gıda Fiyat Endeksi Temmuz ayında yüzde 2.3 artmıştır. Endekste üç aydan beri art arta yükseliş görülüyor. FAO Gıda Fiyat Endeksi'nin yükselmesinde artan tahıl, şeker ve süt ürünleri fiyatları etkili oldu. FAO Gıda Fiyat Endeksi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.2 arttı.

FAO Gıda Fiyat Endeksi (FFPI) Temmuz 2017'de ortalama 179.1 puan olarak hesaplanmıştır.  Endeks  Haziran ayına göre % 2,3 artış ile  3.9 puan yükselerek üçüncü kez art arda artış göstermiştir. Bu son artış endeksi geçen yılın seviyesinin yaklaşık 16,6 puan (% 10,2) yukarısına taşıdı ve Ocak 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine getirdi. Arzda yaşanan kısıtlamalar ve para birimi hareketlerinin birleşimi en çok tahıl, şeker ve süt fiyatlarını destekledi. Buna karşılık et indeksi bir önceki aya göre  yatay seviyede kalmış ve bitkisel yağ indeksi bir miktar azalmıştır.

FAO Et Fiyat Endeksi  Temmuz ayında ortalama 175.1 puan olarak hesaplanmış olup, neredeyse Haziran ayından bu yana değişmeden aynı seviyesini korumaktadır. Bu seviyede, Endeks Temmuz 2016'nın yüzde 8.2 oranında yukarısında ve Ağustos 2014'teki görülen zirve değerinin yüzde 17.4 aşağısında seyretmektedir. Temmuz ayında kuzu etinin uluslararası fiyatlarında görülen artış, sığır, domuz ve kanatlı sektörlerinde fiyat hareketlerinde görülen aşağı yönlü hareketlerle telafi edildi. Sığır eti fiyatlarında, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki artan yurtiçi arz ithalat talebini azaltmış bu nedenle fiyatlarda düşüş görülmüştür. Domuz ve kanatlı eti için küresel pazarlarda arz iyi seviyede olsa da, uluslararası fiyatlar, güçlü tüketici talebi olmasa daha da gerileyebilirdi. Kuzu eti fiyatları, Okyanusya’dan (Avustralya, Yeni Zelanda) yapılan ihracat miktarının düşmesi nedeniyle, art arda dördüncü kez yükseliş gösterdi.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi Temmuz ayında 216.6 puan olarak hesaplanmıştır. Endeks Haziran ayına göre 7,6 puanlık (yüzde 3,6) artış göstermiş, Temmuz 2016 seviyesinin ise 74,3 puan (yüzde 52,2) üzerine çıkmuştır. Bu son artışa rağmen, Endeks Şubat 2014 tarihinde ulaşılan tepe değerinin hala yüzde 21 altındadır. Tereyağı, peynir ve tam yağlı süt tozunun (WMP) uluslararası fiyatları arttı, ancak yağsız süt tozu (SMP) fiyatlarında düşüş görüldü. İhracat imkanlarındaki daralmalar, tereyağı fiyatlarını Temmuz ayında yeni bir seviyeye yükseltti, tereyağı kotasyonları ve diğer süt ürünleri arasındaki farkı daha da genişletti. Asya'daki ithalatçıların güçlü alım faaliyetleri peynir ve WMP kotasyonlarını desteklerken, SMP fiyatları, gevşek talep ve AB müdahale stoklarından daha fazla arz beklentileri ile düşüş yaşadı.



Detaylar için tıklayınız..