2 Ay Müsaade Edin Et Fiyatı Düşecek


Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, yüksek seyreden et fiyatlarını düşürmek için kendisine 2, 2.5 ay müsaade edilmesini istedi. Üretici yerlilik vurgusu yaparak, bu konudaki kırmızı çizgilerine işaret etti.

Milliyet.com.tr

DUYGU ERDOĞAN

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, kırmızı et fiyatını düşürmek amacıyla planlamalar yaptıklarını belirterek, ‘Halkımız bana 2.5 ay müsaade etsin’ ifadesini kullandı. Hedeflerinin kırmızı etin tüm paydaşlarını ‘kazan-kazan’ modeliyle mutlu etmek olduğunu belirten Fakıbaba, 2017 yılı son 4 ayına ve 2018 yılına dair planlarını yaptıklarını kaydetti. Bakan Fakıbaba, “Halkımız bana 2, 2.5 ay müsaade etsin. İyi şeyler ortaya çıkarsa tabi ki alkışı hak etmiş oluruz. Kötü olursa da başta ben çok üzülürüm. Fakat başarısızlığı kabul etmeyen bir kişiliğim var. ‘Kazan-kazan’ sistemiyle üreticinin de tüketicinin de mutlu olmasını sağlamak ilk hedefimiz. Şu an insanlarımızın hepsi mutlu mu? Değil. Fakat herkesin mutlu olabileceği planlamalarımız var” diye konuştu.

‘Çare yerli üretim’

Kırmızı et paydaşları ise fiyatlardaki artışın yerli üretimin desteklenmesiyle önlenebileceğini belirterek, bakanlığın önemli bir hazırlık içinde olduğunu kaydetti. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, ‘bunu bir sürece sıkıştırmak sayın bakana haksızlık olur’ diyerek, ancak bakanlığın ciddi adımlar atacağına inandıklarını dile getirdi. Tunç, “Bakanlıkta sabahlara kadar çalışıldığını biliyoruz. Herkesin kazanmasından başka bizi mutlu edecek şey yok. Fiyatlar ve üretim konusunda tek çare yerli üretim. Adımların da bunlara yönelik atılacağını umut ediyoruz” dedi.

Ağustos ayı içinde Bakan Fakıbaba’yı ziyaret ederek, hazırladıkları dosyayı sundukları bilgisini veren Bülent Tunç, Türkiye’nin kırmızı ette kendine yetecek sistemin kurulması üzerine konuştuklarını söyledi. Tunç, “Kırmızı et stratejik bir ürün. Yerli üretimin maliyeti ne olursa olsun yapılmalı. İleride mutlaka meyveleri toplanacaktır. Yoksa dışarıya bağlandıkça ülkemizi çok kötü günler bekliyor demektir” diye konuştu.

‘Üreticiyi küstürmeyin’

TÜİK verilerine göre 2017 yılı 2. çeyreğinde kırmızı et üretiminin yüzde 3.5 düştüğüne dikkat çeken Tunç, “Tek ithal edemeyeceğimiz şey üretici. Mesela 2017 yılında yerli besi danasına destek kaldırıldı, bu bizi şok etti. Bu düşüş de haklılığımızı gösteriyor. Böyle giderse 3. ve 4. çeyrekte düşüşler yüzde 8’i bulur” dedi.

‘İstikrar sağlanmalı’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise, “Bakan Fakıbaba bu ifadesiyle ‘ben üreticiyi destekleyeceğim, Türkiye’yi kendi kendine yeten bir ülke haline getireceğim’ diyorsa biz her türlü desteğe hazırız” ifadesini kullandı. Besilik hayvanda başarı sağlanması için süt üretiminin de artırılması gerektiğini belirten Bayraktar, “Üretici 1 kilo sütle 1 kilo yem alamıyor, halbuki 1 kilo sütle 1.5 kilo yem alınabilmeli” dedi. Bayraktar, tüm bunları Bakan Fakıbaba’ya bir raporla sunduklarını anlatarak, raporda artan yem fiyatlarından KDV’ye, aile işletmelerinin öneminden doğumda ölen buzağılara kadar önemli noktalara değindiklerini söyledi.

‘Maliyet dengesi bozulmasın’

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, Bakan Fakıbaba’nın aldığı kararlara baktıklarında ‘güvenlerinin tam olduğunu’ söyledi. Gıda Komitesinin kırmızı et fiyatlarındaki artışı önlemek için yem fiyatlarına müdahale kararını da değerlendiren Yücesan, “Yöntem doğru, sonucunda hata yapılmamalı. Türkiye’deki iç üreticinin maliyet planlarını bozmayacak şekilde bir denge bulunmalı” dedi. 

Et fiyatlarında artış sürüyor

2017 yılının ilk aylarında kilosu 29-34 lira arasında değişen dana kıyma, 32-39 lira arasında satılıyor. Kilosu 32 liradan başlayan dana kuşbaşı ise 50 lirayı gördü. Dana antrikotun kilogramı 70 lirayı aşarken, dana bonfilenin fiyatı ise 84 liraya kadar çıkıyor. Kuzu eti fiyatı da tırmanışını sürdürüyor. Kuzu kuşbaşı 62 liradan başlayan fiyatlarla satılıyor.

‘Saman stokçusu panik yaptırıyor’

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, samanda ciddi bir kriz oluştuğuna dikkat çekerek, stokçuların üreticiye panik yaptırdığını dile getirdi. Tunç, “Türkiye’yi tekrar saman ithal eden durumuna getirmeye çalışan güçler var. Stoklamışlar, depolara yığmışlar, üretici panik halinde, bize yüzlerce telefon geliyor. Çünkü üretici bu mevsimde samanı alır içeri koyar ki kışın kullansın ama bulamayınca endişe ediyorlar. Üreticilerimizi uyarıyoruz, panik yapmasınlar. Hükümet acilen konuya el atmalı. 30 kuruşa olan samanı kışın 1 liraya satmaya planlıyorlar. Belli bölgelerde ara ara sıkıntı olsa da Türkiye genelinde saman sıkıntısı normal bir durum değil. Bunun acilen çözülmesi gerekiyor” diye konuştu.

Habere Ulaşmak için tıklayınız.