Fakıbaba: '' Vatandaşın eti ucuz yemesini istiyoruz'



Et konusunda çok ciddi çalışmalar yaptıklarını, çalışmaların olumlu yansımasının kısa zamanda görüleceğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “Vatandaşlarımızın ucuz et yemesini istiyoruz. Et konusunda üreticiden aradaki kasaba, sanayicisinden ithalatçısına ve tüketicisine herkesi düşünmek gerekiyor” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’daki temasları kapsamında, Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mirko Sarovic ile görüştü.

ahmet-esref-fakibaba-bosna-hersek-mirko-sarovic-gidahatti

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba – Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mirko Sarovic

Bosna Hersek ile ticarette 1 milyar dolar hedefi

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Fakıbaba, Saraybosna’daki temaslarının son derece başarılı geçtiğinin altını çizerek, “Bosna Hersek ile 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefini en kısa zamanda yakalayacağımıza inanıyorum.” dedi.

Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mirko Sarovic de, görüşmede Bosna Hersek ekonomisi adına önemli birçok konuyu ele alma imkânı bulduklarını belirterek, Türkiye’nin Bosna Hersek’in en önemli ticari ortaklarından biri olduğunun altını çizdi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2017 yılında 700 milyon doları aşmasının planlandığını kaydeden Sarovic, bu rakamın daha yılın ilk yarısında 650 milyon dolara ulaştığını vurguladı. Özellikle tarım ürünleri ihracatının önemine değinen Sarovic, bunun üçte birini, Türkiye’ye ihraç edilen ürünlerin oluşturduğunu söyledi.

Bakan Fakıbaba’nın, yılın son çeyreğinde Saraybosna’da iki ülkeden iş adamlarının katılımıyla bir iş forumu düzenlenmesini teklif ettiğini aktaran Sarovic, gelecek 3-4 yıl içerisinde 1 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.

kirmizi-et-3-gidahattiTürkiye’ye et ihracatı

Sarovic, 2012 yılında tarım ürünlerinin Türkiye’ye ihracatının 6 milyon avro civarında olduğunu, 2016 yılında ise bu rakamın 135 milyon avrodan fazla olduğunu kaydetti.

Türkiye’ye et ihracatına da değinen Mirko Sarovic, karayolu ile ilk sevkiyatın Haziran ayında yapıldığını ve şu ana kadar bin 300 tondan fazla kemiksiz dana etinin Türkiye’ye ihraç edildiğini ifade etti.

Saraybosna’daki temaslarını Ziraat Bankasının bu ülkedeki genel müdürlük binasını ziyaret ederek tamamlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, gazetecilere temaslarını değerlendirdi.

Bosna Hersek ile ticari ilişkileri geliştirmek istediklerini, var olan iyi ilişkileri daha ileriye götürmeyi amaçladıklarını bildiren Fakıbaba, Bosna Hersek’te çok iyi bir pazar ve Türkiye için önemli ithalat ürünleri olduğunu söyledi.

ahmet-esref-fakibaba“Çalışmalarımızın yansımaları yakında görülecek”

Bosna Hersek’ten Türkiye’ye et ihracatı konusuna da değinen Fakıbaba, et meselesi hakkında çok ciddi çalışmalar yaptıklarını belirterek, gerçekleştirilen çalışmaların olumlu yansımasının kısa zamanda görüleceğini söyledi.

Türkiye’de vatandaşların ucuz et yemesini istediklerini dile getiren Fakıbaba, et konusunda üreticiden aradaki kasaba, sanayicisinden ithalatçısına ve tüketicisine herkesi düşünmek gerektiğini vurguladı.