Türkiye zoonotik hastalıklar haritası için ilk adım atıldı


Gıda Hattı                                                                                                                                               10 Ekim 2018

Türkiye Zoonotik Hastalıklar Milli Komitesi, ilk toplantısını Sağlık Bakan Yardımcısı Emine Alp Meşe başkanlığında yaptı. Meşe, Türkiye’nin zoonotik hastalıklar haritasının çıkartılacağını belirterek, “Zoonotik hastalıkların sebep olduğu kayıpların belirlenmesi konusunda çalışmalar yapılacak. Halkın, zoonotik hastalıklar konusunda bilgilenmesine ve bilinçlenmesine yönelik çalışmalar yapılacak” dedi.

Şarbon, kırım kongo kanamalı ateşi (KKA), bruselloz ve kuduz gibi hayvan kaynaklı hastalıklarla bakanlıklar ve kurumlararası topyekun mücadele dönemi başlıyor.

Türkiye Zoonotik Hastalıklar Milli Komitesi

Hayvansal hastalıklarla mücadele için kurulan Türkiye Zoonotik Hastalıklar Milli Komitesi, Sağlık ile Tarım ve Orman Bakanlıkları öncülüğünde yeniden yapılandırıldı.

Mevcut riskleri ortadan kaldırmak için aralarında Milli Eğitim, Çevre ve Şehircilik, Ulaştırma ve Alt Yapı, İçişleri, Kültür ve Turizm Bakanlıkları ile Diyanet, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumlarını da yer aldığı çok sayıda kurum eş güdüm halinde çalışacak.

Türkiye Zoonotik Hastalıklar Milli Komitesi’nin ilk toplantısı, Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi’nde, Sağlık Bakan Yardımcısı Emine Alp Meşe başkanlığında gerçekleştirildi.

“Zoonotik hastalıklar haritası ortaya çıkarılacak”

Toplantıda konuşan Bakan Yardımcısı Meşe, insan ve hayvan sağlığı açısından önemli olan zoonotik hastalıklarla mücadele, korunma ve kontrol önlemlerinin alınabilmesi için Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında protokol imzalandığını anımsatarak, çalışmaların bu kapsamda yürütüleceğini söyledi.

Protokol kapsamında kurulan ve uluslararası alanda zoonotik hastalıklar konusunda Türkiye’yi temsil edecek olan Türkiye Zoonotik Hastalıklar Milli Komitesi’nin yılda en az iki defa toplanacağını bildiren Meşe, zoonotik hastalıkların kontrolü, yayılımının engellenmesi ve tamamen ortadan kaldırılması için ulusal program ve projeler geliştirileceğini, hastalıkların etkin yönetimi için vaka bilgilerinin de anlık paylaşılacağı sistemlerin kurulacağını dile getirdi.

Emine Alp Meşe, “Türkiye’nin zoonotik hastalıklar haritası ortaya çıkarılacak. Zoonotik hastalıkların sebep olduğu kayıpların belirlenmesi konusunda çalışmalar yapılacak. Konu ile ilgili her türlü eğitim ve yayın faaliyetleri hazırlanacak. Halkın, zoonotik hastalıklar konusunda bilgilenmesine ve bilinçlenmesine yönelik çalışmalar yapılacak” diye konuştu.

Alt kurullar oluşturuldu

Zoonotik hastalıkların önlenmesi, kontrolü ve ortadan kaldırılması için kurulan Türkiye Zoonotik Hastalıklar Milli Komitesi’ne bağlı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Alt Kurulu, Kuduz Alt Kurulu, Diğer Viral Enfeksiyonlar Alt Kurulu, Bruselloz Alt Kurulu, Şarbon Alt Kurulu, Tulareme Alt Kurulu, Kist Hidatik Alt Kurulu, Toksoplazmosiz Alt Kurulları oluşturuldu.

Habere Ulaşmak İçin Tıklayınız.